Rase de cai:
Mustangul:
Mustangul ,original din America de Nord, astăzi pe cale de dispariție, datorită restrângerii spațiului forestier și mediului în care trăia.
Era un animal ocrotit și venerat de indienii nord-americani (pieile rosii) care aveau un cult aparte pentru acest animal.
Mustangul adevarat se distinge prin coloritul tipic (pete alb-negru, sau alb-maro) cât și prin trăsăturile sale "atletice" care îl deosebesc de celelalte rase de cai.
Mustangul se deosebește și prin inteligența sa, simțurile și alte calitați pe care nu le întâlnim la alte rase de cai.Mustangul este la origine din Spania, si sunt descendenti din Andalusian, Barb si Arab. Mustangii, au ajuns in America de Nord, adusi de catre exploratorii Spanioli. Oriunde Spaniolii ajungeau, isi aduceau cu ei si caii foarte necesari deplasarilor rapide si libertatii acestora. Caii spaniolilor, fiind foarte obisnuiti cu oamenii, erau usor de furat de catre nativii americani, iar foarte curand au devenit Americani Nativi si cei mai buni prieteni (spun unele surse). Acesti cai “insusiti prin furt” de catre nativii americani de la spanioli, au devenit fundamentul Mustangului modern cunoscut si astazi. Din pacate pana in zilele noastre, Mustangul a fost imperechiat cu o varietate foarte larga de alte rase ceea ce le da o mare gama de culori, marimi si aspecte.
Akhal-Teke:
Akhal Teke (pronuntie: Acal Teke) Din cate stiu nu avem nici macar un reprezentant al acestei rase in tara noastra. Fiind o rasa atat de importanta mai ales prin vechimea ei cred ca este necesar sa stim macar de existenta acesteia.
* In prezent rasa Akhal Teke este considerata o rasa rara avand aproximativ 2000 de exemplare in toata lumea, 1400 dintre acestea fiind situate in Rusia.
Akhal teke sunt extrem de supli si gratiosi, de aceea sunt si porecliti ogari. O alta caracteristica a acestor cai orientali este luciul metalic pe care il au toate culorile cu exceptia celor baltate. Natura a inventat aceasta protectie solara deorece protejeaza calul de temperaturile extreme.
Rasa nu este originara din Rusia, asa cum se crede cel mai adesea, nasterea acesteia fiind datata cu 300 de ani inaintea constituirii Rusiei ca stat. Akhal Teke este singurul descendent pur al rasei Turkmene. Cercetari arheologice efectuate in sudul Turkmenistanului au scos la iveala ramasitele unui cal inalt, cu osatura fina datand din anul 2400 I.Hr. Insa rasa aceasta a fost cunoscuta sub denumirea actuala doar de la sfarsitul secolului 19. Numele consta din “Akhal” denumirea unei oaze aflata la poalele muntelui Koped Dag si “Teke” de la tribul Turkmen, poporul nomad care a populat oaza Akhal si care a crescut de secole calul Turkmen.
Aceasta frumusete exotica, extraordinar de gratioasa si versatila nu a fost cunoscuta decat recent in afara granitelor Uniunii Sovietice. Akhal Teke este una dintre cele mai neobisnuite rase de cai pt calarie, apreciat in mod special pentru viteza lui, anduranta, mers confortabil, inteligenta si usurinta de a fi dresat. Cunoaste in prezent o mare popularitate in afara Rusiei. Considerat una dintre cele mai vechi rase de cai existente, fondatorul arabului si a pur sangelui englez, Akhal Teke si-a dobandit capacitatile fizice extraordinare si sensibilitatea de pe urma traiului alaturi de nomazii Asiei centrale.
Pur sange arab:
Cea mai veche si mai vestita rasa de cai din lume este rasa Araba, ea stand la baza formarii tuturor raselor culturale de cabaline existente in acest moment in lume. Originea rasei se pare ca ar fi in zona Asiei Centrale, de unde, prin intermediul persilor, acesti cai au ajuns in secolele IV-VI e.n. in peninsula araba.
Datorita vechimii rasei , precum si a selectiei riguroase, exemplarele au un grad foarte mare de omogenitate. Rasa se caracterizeaza printr-o talie de 145-152 cm, cu o masa corporala de 400-450kg. Formatul corporal lateral este tipic, patrat. Roba poate fi vanata, murga, balana, dar cea mai dorita si mai rara culoare este cea neagra. Culoarea roaiba este in general nedorita, datorita asocierii cu pintenogeli, si implicit u copite depigmentate sau vargate Pielea este elastica, subtire, usor detasabila, cu vascularizatia si musculatura subiacenta foarte bine evidentiate. Parul de acoperire este scurt , fin, neted , lucios. Impresia generala asupra calului arab este de o deosebita eleganta si noblete corelata cu o mare expresivitate si armonie de ansamblu, precum si cu o vioiciune uneori chiar exagerata. Capul este mic, uscativ, de forma usor conica, cu frunte larga , patrata, profil usor concav sau drept, ochii foarte expresivi, cu arcadele orbitale proeminente , narile sun mari, largi. Urechile sunt mici, purtate vertical si foarte mobile. Gatul este bine proportionat cu trunchiul si dispune de o prindere corecta fata de acesta. Coama este bogata, purtata lateral. Relativ frecvent poate aparea defectul œgat de cerb. Trnchiul se caracterizeaza printr-o linie superioara dreapta, cun un greban inalt, uscativ, spinare si sale scurte, largi, musculoase, rezistente, bine prinse.Crupa este lunga si larga, patrata, cu axul mecanic aproape orizontal, bine imbracata in musculatura. Coada este prinsa sus, cu par bogat. O caracteristica a rasei o reprezinta coada purtata vertical in repaus si departata mult de fese in timpul mersului. Pieptul este larg, continuat cu un torace profund, larg, insa mai putin descins . Membrele sunt subtiri, musculoase, cu articulatii largi si tendoane puternice. Copitele sunt mici si dure. Defectele de aplomb cele mai frecvente la calul arab sunt coatele de vaca.
P.s: Voi posta mai multe cand voi avea mai mult timp.
Key Bay!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu